Най-новото в екипа на WiseManCax Ltd!

Най-новото в екипа на
„УайзМанКАкс“ ЕООД

Технически сътрудник - Александра Христова

Александра Христова – Технически сътрудник

Здравейте, приятели.

Аз съм Александра Христова и съм Технически сътрудник в „УайзМанКАкс“ ЕООД.

С „УайзМанКАкс“ ЕООД се запознах абсолютно случайно – не с фирмата, а с Добромир Петров.

Освен всичко друго аз съм и фрийлансър още, така че ако ви потрябва статия или искате превод от английски на български и обратно ме потърсете. Ако погледнете версията на английски език на сайта – да знаете, че преводът е мой, по друг начин казано мое произведение.

Преди да започна като Технически сътрудник се лутах много години из хиляди интервюта за работа, обикаляйки цяла София. Няма да споменавам за опита ми да бъда сътрудник-продажби във фирма за недвижими имоти или офис администратор в учебен център. Официално съм част от „УайзМанКАкс“ ЕООД от 01.ноември.2017-та.

Аз съм икономист и инженер по образование.Машиностроене в България няма, затова се ориентирах към икономиката. Моята бакалавърска степен е Машиностроене и уредостроене. Магистър съм по Публична администрация. Това е наистина голяма предизвикателство за мен самата – да бъда част от „УайзМанКАкс“ ЕООД. Благодаря на Добромир Петров, ще помагам където и с каквото мога. Надявам се, че ще успея да спомогна за доброто развитие на „УайзМанКАкс“ ЕООД. Можете да се свържете с мен и на имейл technical-assistant@wisemancax.com.

CSS4 идва? Какво ли ще е това? И какво всъщност е това CSS?

CSS4 идва?
Какво ли ще е това?
И какво всъщност е това CSS?

css4

css4

Имахме CSS1 и CSS2. Имахме дори CSS2.1 и след това прескочихме в CSS3. Интернет се развива непрекъснато – вече е трудно да се вярва, че Internet Explorer 6 е на дванадесет години, а CSS все повече се доближава до публичното пускане на версия 4. Да не повярвате колко бързо се развива света пред нас? CSS версии 1 и 2 са бяха доста прости и монолитни. Целият CSS беше включен в един общ документ. Селектори, позициониране, цвят – всичко на едно място.

CSS3 беше за хора като мен които разбират CSS като някаква спецификация със нейните подробности вътре в нея. CSS може да бъде и страшен. Вижте, след като знаете CSS и на какво е способен, проектирането на уеб сайт може действително да стане забавно! На практика CSS4 всъщност не съществува, а това което описваме като CSS4 са модули, които описват отделна цялостна функционалност. Никога не е имало CSS4 и никога няма да има CSS4. Истината е друга, това е скритата част на версия 3. Аз се опитвам да го разбирам. Като уеб програмист, също е много важно да научите и разберете CSS. CSS може да се използва за оформяне на уеб страница, за изграждане на мобилни уеб приложения и за отзивчивост, както и за създаване на наистина страхотни анимации. Cascading Style Sheets (CSS) е език за стилизиране използван за описване на представянето на документи, написан на подходящ за целта език. Въпреки че най-често се използва за задаване на визуален стил на уеб страници и потребителски интерфейси, написани в HTML и XHTML, езикът може да бъде приложен към всеки XML документ, включително обикновени XML и SVG. CSS има прост синтаксис и използва няколко английски ключови думи, за да посочи имената на различните свойства за стилизиране. Но все пак, най-новата версия на CSS позволява въвеждането на CSS променливи. Това вероятно е най-голямата промяна но и така се връщаме към суровия CSS, без да има нужда от препроцесори като Sass или Less, които използват променливи. Всъщност променливите на CSS4 са доста по-силни от променливата на Sass или Less. CSS 4 включва средство за контролиране кой елемент всъщност се стилизира. CSS 4 позволява да се направи селектор на някакъв предмет като поставим знак за долар.Трябва да знаете, че селекторите на CSS4 са съвсем нови и в момента нито един браузър не поддържа някоя от долупосочените селектори.
Например:
$ul li:hover { color: green;}
Тук, ако някой елемент се движи над друг елемент от списъка, то тогава целият списък ще стане зелен. Счита се, че това е чудесна и скъпа функция.

Що е то HTML6? Дали наистина съществува или това е поредната измислица?

Що е то HTML6?
Дали наистина съществува или
това е поредната измислица?

Що е то HTML6?

HTML6

Ако попитате в днешно време децата на възраст от 10 до 14 години: „Използвали ли сте Интернет и знаете ли какво е уеб страница?“ и най-вероятно ще получите положителен отговор. Попитайте ги след като знаят толкова много: „А как се пише уеб страница“ и ще видим че повечето ще ви изгледат странно и ще ви кажат: – Ами, това не сме го учили в училище, какво е това?

HTML е съкращение на HyperText Markup Language.

HTML е МЕТА език т.е. маркиращ език, на който са описани почти всички сайтове в Интернет. Малко е сложно да се обясни как по-точно работи.

HTML е създаден още през 1990 година. HTML често се нарича „скрит“ език, тъй като не се вижда от масовите потребители. По моe мнение той си е наистина скрит. Последната, актуална версия, към момента е HTML5, макар че аз твърдя че съществува и HTML6. Нали така или иначе се опитвам да ви запозная с него, в тази статия. Били ли сте някога се чудехте дали можете да изразявате тагове? Ако не сте го направили, просто си представете използването на маркери като <logo> </logo> за поставяне на логото на уеб страницата си. Редно е да спомена, че HTML използва тагове (етикети), за да маркира определени елементи от Интернет страниците и да позволи тяхното представяне като заглавия, параграфи, списъци, хипервръзки и др. HTML6 е шестото издание на езика HTML, което съдържа имена, които имат структура подобна на XML. HTML6 ще ни предостави ползата за използването на различни етикети, които искаме да използваме,които обаче няма могат да се използват само определени тагове. HTML6 таговете ще имат имена като <html:html> или <html: head> и др. HTML6 съдържа много и най разнообразни разширени функции за развитие на своите богати функционалности. HTML6 е разширената версия на познатият ни HTML5, така че ще включва всички функции на HTML5. С HТML6, вие определяте структурата, която ще използвате, позволявайки ви да маркирате нещата както всъщност искате да ги използвате. Вместо <div class = „wrapper“>, можете просто да използвате <wrapper>. Животът днес се движи със светкавични темпове и за да си държим главата над водата, ние се нуждаем от език, който сам застава на пътя ни и ни позволява да изпълняваме работа си. Най-накрая ще премахне всякакви математически семантики, които са твърде абстрактни, за да ги разбере някой, но предоставя на уеб разработчиците един, по прост и по чист уеб език. С HТML6 представяме езика HTML от начина, по който все едно създаваме свое собствено HTML пространство, което ни позволява да не се безпокои от суровите детайли на семантиката и да се фокусираме върху създаването на съдържание. Така всъщност не се налага да знаете HTML. В HТML6 Единичните тагове се само затварят чрез добавяне / в края (например <link />) и всеки таг, който не е самостоятелно затворен, ще бъде разбиран като двоен таг.

Вицове (всякакви) – 003 – вицове за програмисти

Вицове (всякакви) – 003:
(вицове за програмисти)

Вицове

Вицове

Номер 1:

Мечо решил да учи за програмист.
Един ден докато учел MySQL той си пожелал: „UPDATE mechki_v_gorata SET sex = ‘f’; WHERE mechki_v_gorata<>‘Мечо програмиста'“…
От тогава до днес Мечо е лесбийка, но винаги внимава къде слага точка и запетайка!

Номер 2:

Ако програмистите бяха шофьори, то ето така щеше да изглежда една обява за работа:

Длъжност: Шофьор на автомобил

Изисквания: професионални навици на управление на леко- и тежкотоварни автомобили, тролеи, трамваи, влакове на метрото, трaктори, багери, БМП и съвременни леки и тежки танкове, на въоръжение в страните НАТО.

Задължително:
– да има придобити навици за ралийно и екстремално управление.
– знания и опит в ремонт на бутални и роторни двигатели, автоматични и ръчни трансмисии, системи за запалване, бордови компютри, ABS, GPS и автомобилини аудио системи на водещи световни производители.

Препоръчва се: опит във Формула 1!

Предимство: опит в провеждане на тенекеджийски и бояджийски работи.

Кандидатите за шофьор трябва да притежават сертификати от BMW, General Motors и Bosch, а също и дипломи за участие в големи международни ралита, но не по-стари от 2 години.

Заплащанe:
300-500 лева(бруто).
Определя се в зависимоста от резултата на интервюто.

Номер 3:

Надпис на стената в Шишу Баван, Дома за деца на майка Тереза в Калкута:

Каквото и да става!

Хората са неразумни, алогични и егоцентрични. Обичай ги, каквото и да става.

Ако правиш добро, ще те обвинят в егоизъм и задни мисли. Прави добро, каквото и да става.
Ако успееш, ще се сдобиеш с фалшиви приятели и истински врагове. Стреми се да успееш, каквото и да става.

Доброто, което правиш, ще бъде забравено утре. Прави добро, каквото и да става.

Честността и откровеността те правят уязвим. Бъди честен и откровен, каквото и да става.

Онова, което си градил с години, може да бъде разрушено за една нощ. Продължавай да изграждаш, каквото и да става.

Хората истински се нуждаят от помощ, но ще се нахвърлят върху теб, ако им помогнеш. Помагай им, каквото и да става.

Дай на света най-доброто от себе си и той ще те открие.
Дай му го, каквото и да става.

Номер 4:

Как да направим щастлив един мъж?

1. Да правим секс с него.
2. Да го храним.
3. Да го оставим на мира!

Що е то споделен хостинг?

Що е то споделен хостинг и има ли почва у нас?
Предимства и недостатъци на споделения хостинг.
Алтернативни хостинг решения.

Хостинг доставчици за нашия сайт

Хостинг доставчици – предоставяне на „виртуален дом“ на нашия сайт

Споделеният хостинг представлява съхранение на един или множество (уеб) сайтове на един физически сървър, който има постоянен достъп до Интернет. Това дава възможност вашия уеб сайт да бъде достъпен за потребителите му по всяко едно време от денонощиетo. Споделеният хостинг е идеално решение, с което ще избегнете големите финансови разходи по закупуването и поддръжката на собствен сървър. За разлика от собствения сървър, споделеният хостинг се закупува под формата на акаунт с различни лимити, определени от самия хостинг план, който сте избрали да поръчате. В допълнение ще кажем, че поддръжката на всеки един споделен хостинг акаунт е осигурена и включена в крайната цена, която потребителят заплаща. Голямо прдимство е наличието на cPanel! Това е панел за управление на споделения хостинг, който много улеснява начинаещите собственици на сайтове.

Основното предимство на споделения хостинг е, че услугата и е напълно много лесно достъпна и интуитивна за потребителите. За разлика от споделения хостинг, един нает сървър например е далеч по-скъпо удоволствие, ако притежавате един или няколко уебсайта. Друго предимство е, че е не е нужно да имате големи технически познания, за да управлявате своя споделен хостинг акаунт. Както споменахме по-горе, и е включена във всеки един споделен хостинг план. Споделеният хостинг е идеално решение за физически лица или малки фирми. Тази услуга предоставя постоянна свързаност на вашия уебсайт с неговите посетители на достъпна цена.

Обикновено един физически сървър се заема от 1000 акаунта, всеки от които често разполага с повече от един сайт, така че може да се окаже, че споделяте „жилищния си блок“ с около 3000 други сайта.

Споделеният хостинг е вид (FTP и уеб т.е. HTTP) хостинг план, при който Вие ще споделяте всички ресурси заедно с останалите акаунти на физическия сървър. Това значи, че всички сайтове са зависими един от друг и всяка неизправност при един би могла да повлияе върху всички останали. При наличие на 1 сайт с „лоша“ репутация ще се „навреди“ и на репутацията на останалите сайтове навързани към този хостинг.