Как да поръчам ЛОГО

Автор на статията: Ivaylo Nikolov Mucho

КАК ДА ПОРЪЧАМ ЛОГО

(в общи линии важи за всякакви дизайн проекти)

Как да поръчам ЛОГО

Как да поръчам ЛОГО

Виждам, че напоследък темата за лого дизайн, неговите достойнства, цена и това дали да е конкурс или не, е особено актуална и като така задължително придружена от безсмислени дискусии. Това е по-лошо дори и от хейт. Затова ще се опитам да бъда полезен на всички, които имат нужда от лого, но не знаят как и към кого да се обърнат.

Независимо с какъв бюджет разполагате (дали 50 или 5000 лева) най-добрият начин е да следвате няколко стъпки:

Стъпка 1:

Потърсете и помолете някой да ви препоръча добри лого дизайнери.

Стъпка 2:

Свържете се с тях и им разкажете подробно за вашия проект и поискайте оферта. най-добре е чрез имейл и лична среща.

Стъпка 3:

Ако бюджетът ви е крайно ограничен, уточнете това още в началото. Обяснете каква е ситуацията (стартирате бизнес и просто нямате много пари, проектът ви е благотворителен и т. н.).

Стъпка 4:

Повечето дизайнери най-вероятно ще ви откажат, но има шанс и някой от тях да се съгласи дори и за малко пари. Ако видят потенциал в проекта ви (може да се получи добро лого за портфолиото му, каузата ви му е присърце, бизнесът ви ще се развие и ще продължите да работите заедно и т. н.)

Стъпка 5:

Ако всички дизайнери ви откажат, едва тогава обявете конкурс.
Обаче имайте предвид, че шансът наистина добри дизайнери да участват в конкурса ви (дори при добър бюджет) е почти нулев. Чисто и просто защото голяма част от въпросните дизайнери се „научастваха“ в достатъчно печални конкурси последните 20-на години и престанаха да си създават бъдещи главоболия.

Стъпка 6:

Щом се е стигнало до конкурс, значи ще си имате работа предимно с начинаещи лого дизайнери и ентусиасти.
В това няма нищо лошо! Чисто и просто ще трябва да се ангажирате в много по-голяма степен да канализирате усилията им в исканата от вас посока. Съвсем друг е въпросът дали самите вие имате адекватна преценка за това. За целта напишете още по-подробно задание и задължително посочете добри и лоши примери за лого на вашия проект.

Стъпка 7:

След време (за предпочитане не много дълго), когато разполагате с повече средства, защото проектът ви се е развил, обърнете се пак към добрите дизайнери да ви направят нещо като „одит“ на логото.
Целта на това е евентуално да го подобрят или дори да го сменят с по-добро. Тази стъпка може да ви се стори излишна, но повярвайте ми, рано или късно ще се стигне до нея. Ако го направите твърде е късно може да ви струва много повече пари, проблеми, нерви и усилия.
Не забравяйте, че това са направили абсолютно всички световно известни търговски марки. На всички им се е наложило да реБрандират и са сманили логото си.